Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2011 12:35 - Зам.-шеф на митниците с две фалшиви дипломи
Автор: bgantimafia Категория: Политика   
Прочетен: 1168 Коментари: 0 Гласове:
0



Публикувана: Неделя, 5-ти Юни 2011, автор(и): Стефан Ташев; прочитания: 8018; коментари: 14 http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=917736  

Бившият зам. - шеф на агенция "Митници" по време на тройната коалиция Румен Божинов, известен сред митничарите като Цайса, е заемал поста цели три години с фалшиви дипломи за висше образование, научи "24 часа".

Истината лъснала, след като срещу Божинов започнала проверка на отдела за борба с корупцията по висшите етажи на властта в ДАНС преди 10 месеца

Разследването установило безспорно, че двете дипломи за висше образование, които Цайса представил при назначаването му за зам. - директор на митниците на 13 юли 2006 г., са фалшиви.

Едната е от Висшата специална школа на МВР "Георги Димитров", сега Академия на вътрешното министерство.

Според биографията на Румен Божинов, публикувана в официалния сайта на митниците при назначаването му, той е роден през 1955 г. и от 1978 до 1993 г. работи в системата на МВР.

Дипломата му за висше образование от школата в Симеоново е от 1978 г.

Разследването на ДАНС в архива на Академията на МВР разкрива, че под номера на документа за завършено висше образование на Божинов има реална диплома, но на съвсем друг човек.

Разследващите се учудили на факта от биографията на Божинов, че след завършването на Висшата специална школа в Симеоново той не прави кариера нито в милицията, нито в Държавна сигурност, а в тила на МВР като старшина.

Такъв е от 1981 до 1984 г. Тогава го преназначават в отделение 3-о, отдел 12 на Второ главно управление на Държавна сигурност. Този отдел се занимава с граничните пунктове на тогавашната социалистическа България.

Неофициално това е отделът в ДС, който отговаря за оперативното обслужване на граничните контролно-пропускателни пунктове. Задачата му е създаването на агентурна мрежа в митниците за осигуряване на държавната контрабанда. Но в този отдел Румен Божинов е обикновен техник и домакин. Не е много сериозна длъжност за човек, завършил школата в Симеоново, където приемаха само богоизбрани, коментираха митничари след неговото назначаване за зам. - директор на агенцията.

Веднага след 10 ноември 1989 г. Божинов е повишен в старши техник в приемника на Второ главно управление на ДС - Националната служба за защита на конституцията, по-късно Национална служба сигурност - НСС. Божинов напуска службата през 1993 г. с чин старши сержант.

В официалната му биография, пусната от агенция "Митници", липсват обаче цели 5 г. от живота му между 1993 и 1998 г. Именно с този период е свързана и втората му диплома.

Тогава Цайса влиза в управлението на фирма, която държи складове под митнически контрол и представлява международнопризната спедиторска компания. Точно на този пост Божинов отива във Виетнам и посредничи между български и местни фирми при търговски операции.

От 1998 г. Румен Божинов има диплома от виетнамски държавен университет, със специалност "Икономика". И нея той прилага при назначаването му за зам. - директор на агенцията.

Още тогава подчинените му започват да се майтапят с виетнамската диплома. Проверката на ДАНС открива, че Цайса не знае виетнамски език и не е ясно как е издържал изпитите за второто си висше. Правени са и запитвания от службите до Виетнам. Събраните по време на разследването материали за Божинов, които доказали фалшивите му дипломи, са изпратени преди 5 месеца на прокуратурата за образуване на дело за документно престъпление, твърдят пред "24 часа" три независими източника.

От Софийска градска прокуратура и от Софийска районна прокуратура обаче отговарят, че дело срещу Божинов при тях няма.

Разследването е изчезнало някъде по трасето. В битието си на зам. - шеф на агенция "Митници" Цайса вече има богат опит в потулването на проверки срещу него.

През август 2006 г. той е засечен от външното наблюдение на ГДБОП как в столично заведение взема пазарска найлонова торба с пари от висша митничарка.

През есента на 2002 г. Божинов е разследван от НСС във връзка с информация, че му е възложено да направи канал за нелегален внос на петрол през граничния пункт Кулата.

После попада в полезрението на службите заради конкактите със сочения за контрабандист номер 1 във Варна Дидо Дънката, арестуван при операция "Медузите" заедно с шефа на варненския общински съвет Борислав Гуцанов.

Познанството между Дънката и Цайса датира от "виетнамския" период на втория, който се опитва да внася контейнери с дрехи, изработени във Виетнам.

Поради финансови проблеми обаче освобождава пратките с голям зор от митница Варна. Твърди се, че Дънката му е помогнал. В средата на 2008 г. срещу Божинов, вече зам. - директор на митниците, се прави разработка в ГДБОП. Антимафиотите получили информация, че Цайса събира лично парите от месечните "отчети" от рушветите на митница Свиленград. Парите се носели на няколко места- Боровец, Пампорово и Пловдив. Всеки месец е избирано различно място за конспирация.

Разработката срещу Божинов не стига до никъде, защото от ДАНС прибират повечето разследвания на отдела за борба с контрабандата в ГДБОП, а по-късно отделът е закрит. (За протекциите на Цайса в ДАНС виж карето долу.)

Божинов е назначен за зам.- директор на митниците с политически протекции от БСП, но не без скандали.

Самият Божинов парадира, че е много близък с брата на тогавашния премиер Сергей Станишев - Георгий. Дори пред подчинени "играе", правейки се, че говори по телефона с най-важните държавни мъже в страната.

Назначението на Цайса става със санкция на Станишев, но срещу него са вътрешният министър Румен Петков, който разполага от службите с достатъчно информация за миналото му, директорът на агенция "Митници" Асен Асенов и тогавашният зам. - министър на финансите Георги Кадиев. Асенов изолира заместника си от управлението на митниците в продължение на 2 г., но след смяната му с Христо Кулишев Божинов се развихря.

Към службите валят сигнали за негови срещи с хора от силови групировки, за събиране на пари от Калотина и аерогара София.

След ареста на Алексей Петров в операция "Октопод" Румен Божинов се изнася от страната и се премества в къщата си в Гърция в курорта Аспровалта.

В службите има и информация, че той чрез свои връзки в Китай "движи" контрабандата на цигари от азиатската държава към България, Молдова, Гърция и Украйна.

Информирани твърдят, че всъщност проверката за фалшивите дипломи на Румен Божинов тръгва покрай разследването на "Октопод", но връзки с него не са открити.

Две лобита в бой за контрабандата

Малцина днес знаят, че назначаването на Румен Божинов, който няма никакъв опит в митниците, за зам.- директор на агенцията предизвиква война между две лобита на властта, която първо се пренася в МВР, а после като бацил заразява и ДАНС.

Както "24 часа" писа неколкократно, зад Божинов застават кръгове в БСП и хора от ръководството на МВР. Срещу тях са други среди от партията столетница сред които и вътрешният министър Румен Петков.

Божинов е назначен от Станишев с препоръката "Изключително ценен и компетентен кадър в митническата администрация". По същото време премиерът възлага на ДАНС да се неутрализират контрабандните канали през границата.

По тази причина Цайса е назначен като агент под прикритие в митниците с покровителството на съветника на Петко Сертов Алексей Петров. Според запознати целта е била не да се неутрализират, а да се овладеят въпросните канали и да се елиминира влиянието на ръководството на МВР в митниците.

Лобито в ДАНС, което е срещу Петров, застава зад другия зам. шеф на митниците известен с прозвищата Шекера и Шперплата. И двете групи започват разработки една срещу друга.

Хората на Цайса в ДАНС образуват проверка срещу Шекера за нерегламентиран внос на захар, проверяват го за контрабанда на чорапи и китайски чесън.

Запознати с нравите в ДАНС твърдят, че тогава е имало подготовка за арест на Шекера. Срещу него правят публични изявления опозиционен депутат и прокурор.

Паралелно с това другото лоби отваря разработки срещу Цайса. Първата е за събирането на пари от Свиленград и Калотина. Агентите от ДАНС стигат до информация, че част от парите отиват за партийни каси, но Цайса прибирал и комисиона, която постъпвала директно в банка в Гърция.

Втората разработка срещу него е за пране на пари.

Нито едно от двете лобита обаче няма надмощие и битката приключва с равен резултат.

Касиерът” на тройната коалиция

На 16 юни 2008 г. вестник "24 часа" излиза със статия "Появил се е нов касиер от името на Станишеви". В материала се описвакак висш служител на митниците, обявил се за новия главен "касиер" на тройната коалиция, обикалял шефовете на районните митнически пунктове с искане за пари.

Още същия ден премиерът Сергей Станишев нарежда ДАНС да провери изнесеното по случая от "24 часа" заради анонимните твърдения.

Авторката на материала Румяна Денчева е викана на разпит в родното ФБР. Дни по-късно Петър Якимов, говорител на неправителствената организация българска легия "Антимафия", в интервю допълва "24 часа" с твърдението, че митниците финансират партийни каси и дават контрабандни канали под наем.

Месец по-късно в ДАНС постъпва заявителски материал от Цайса. В него той се жалва, че от "24 часа" го набедили за новия касиер на митниците.

Името му обаче не е споменато в материала. Така Божинов се самообяви за "касиер". В жалбата си представя и "доказателства" за твърденията си - показания на бивш и настоящ митничар. Двамата съобщавали, че "единен външен център" дава информация на медиите за митниците, за да злепостави правителството.

Заради въпросната жалба са подслушвани няколко месеца хора от "Антимафия". Същевременно авторката на материала в "24 часа" е поканена на кафе в кабинета на шефа на митниците Христо Кулишев, който вика на срещата и Румен Божинов.

Разследването на ДАНС не стига до никъде.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgantimafia
Категория: Политика
Прочетен: 1238843
Постинги: 680
Коментари: 45
Гласове: 398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031