Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2012 11:45 - Кокаинът влиза у нас като вино и колосани дрехи
Автор: bgantimafia Категория: Политика   
Прочетен: 2169 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.03.2012 13:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

www.24chasa.bg/Article.asp

Кокаинът влиза у нас като вино и колосани дрехи
image Публикувана: Сряда, 14-ти Март 2012, автор(и): 24 Часа; прочитания: 3118; коментари: 4 image Виж галерия1 2 3 »

Заловените наркотици се горят в пещи под строг полицейски и митнически надзор. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Откъде тръгва кокаинът, как влиза и какво се случва с него в България?

Експерти на Българска легия "Антимафия" и опитни митничари описаха пред "24 часа" трафика, печалби и играчи. Те пресметнаха, че 1 милиард лева годишно е печалбата на нашите наркотрафиканти.

Коката за света се произвежда в Боливия и Перу, Колумбия и Венецуела. Там се прави паста от смачкани кокаинови листа. След изсушаването й се оформят "кюлчета" с печат за качество на производителя. После стоката заминава за най-голямото депо в света - Бразилия, където кюлчетата са по-търсени и от златните.

Първоначалната цена в Латинска Америка е 4000-7000 долара за килограм при чистота над 90%. От Бразилия коката тръгва към Европа и Северна Африка при цена над 10 000 долара за килограм.

Два са основните начини за доставка на кокаин към Европа и Северна Африка. И двата са по море - най-често с туристически яхти и карго контейнери. Яхтите пренасят от 100 до 500 кг по обходни маршрути - туристически и на регати. Крайната дестинация обичайно е Англия, Франция или Испания. Ако 2 от 5 доставки бъдат заловени, картелите са доволни. Разликата между стартовата и крайната цена покрива загубите. В по-големи количества - от 0,5 до 3-4 тона, коката първоначално се превозва в карго контейнери към ЮАР, Нигерия, Египет, Либия. Там се претоварват към Европа с идентификационни номера, несвързани с Латинска Америка.

Любим начин за контрабанда на кокаин е в доставки по море на риба.

Заради ниската температура и миризмата откриването му е трудно дори със скенери. За да се превози безопасно, дрогата се преработва като безобидни стоки - например размесва се с пюре, разтваря се във вино или дрехи се колосват в кокаинов разтвор. Едно от големите задържания в България е от 2008 г. и е класически пример за бутилиране на втечнен кокаин вместо вино.

Най-често дрогата влиза у нас през Варна и Бургас. Според експерти оттам за година минават между 10-15 тона кокаин с чистота над 90%. Обичайният маршрут е Северна Африка - България - Европа. През това време чистотата пада до 40% в зависимост от канала.

Неписано правило за нашите групиповки е, че влезлият наркотик се разрежда поне на половина, сменят се превозното средство и стоката, под която е прикрит.

Когато голямата пратка пристигне, кокаинът, който ще остава у нас, се отделя в депа. Там дрогата се разрежда до чистота не повече от 30%. Отговорниците по кварталите получават по 100-500 гр. Следва ново разреждане до 15% и умноженото количество дрога се разделя на дози. Те се раздават на дилърите, които ги дистрибутират на крайни клиенти. Дозата може да се разреди още веднъж до 7%. Цените на дребно са 90 лв. за лошо качество, а за добро - 120.

Ползва се "телефонна централа" - клиентът звъни на оператор, който приема поръчката и я предава на дилъра. Няма разделение на райони, а по видове наркотик. Тези, които продават кокаин, не се занимават с хероин.

По-малки количества кокаин влизат с мулета, гълтачи и пощенски пратки. При тях, освен двойните дъна и погълнатите капсули, има изработка на кокаинови елементи. С дрогата се запълват тръби и фабрични кухини на предмети. Или се отливат цели елементи, върху които се наслагва покритие. Например бронзирани статуетки или гумирани колелца на куфар.

Кокаин внасят и прословутите гълтачи. Те носят от 0,5 до 1,9 кг. Всеки минава тримесечен курс на обучение. Учат ги на поведение на летищата, начин на хранене и поемане на течности и за разширяване на глътката. Капсулите за поглъщане са от 50 до 100 гр. кокаин, опакован в 5 слоя презервативи. Преди да бъдат погълнати, капсулите минават през баня с чист течен фосфор - за да станат гладки и армирани срещу стомашните сокове.

Гълтачите са с фалшиви лични документи и рядко избират директни полети към България. Предпочитаната дестинация е Германия, защото там законът позволява да откажеш преглед на рентген.

2/3 биват залавяни още между първото и третото пътуване. При мулетата, или шанаджиите, схемата е сходна. Кокаинът се разпределя в сакове или куфари. Пратките са 0,5 - 10 кг. Хватката, подобна на тази, в която попадна Гълъбин Боевски е, че хората, които движат бизнеса с дрога в Бразилия, използват наблюдатели до качването на обекта в самолета.

Има и друга схема - мулето обявява куфарите за изчезнали, докато вербувани хамали ги изнасят на междинно летище.

Източници от митниците споделят, че трима служители от летището в София са преки участници в трафика на амфетамини и кокаин за последните десет години. Единият е с прякор Синеочко, а другият е страстен спортист. Третият е напуснал летището, след като ГДБОП разби групата на Пурата и Джими.

Следва продължение

1 милиард годишно се печели от наркотрафик

1 милиард лева годишно е печалбата на родните наркотрафиканти, пресмятат експертите.

Три са основните български групировки, които,според тях, акумулират печалбата от международния трафик на кокаин. За шефовете на две от тях официално се знае, че се намират в ЮАР.

Едната групировка е остатък от бившата ВИС. Нейните босове са двама, като единият е обявен за национално издирване през 2009 г. Той отговаря за връзките между различнитеструктурни нива в международния трафик на кокаин и е българин с гръцки произход. Започнал като специалист по квартирни кражби, после бил личен шофьор на Мето Илиянски.

Първите му стъпки в наркобизнеса са като монополист на разпространението на кокаин в София. След изчезването на Илиянски, той успял да създаде най-жестоката и дисциплинирана престъпна групировка в последните 20 години. Напуснал е страната, след като прокурор му предоставя цялата разработка на ГДБОП срещу него за времето 2008 - 2009 година.

Неговият партньор отговаря за отчитане на финансовите постъпления от трафика на кокаин и за купуване на недвижимости в ЮАР. Той все по-често се появява в България за последната година. Целта му е личен контрол на парите от кокаина. Известен е със страстта си към ММА групите и лова. Двамата партньори работят добре с така наречените нигерийци и англичани, както и с албанците. Поддържат много тесни отношения с разформированата Армия за освобождение на Косово.

Втората групировка е много по-малка и е образувана от остатъците на бившата групировка СИК. Две са местонахожденията на босовете - ЮАР и остров Мадейра. Техен специалитет са пратките с кокаин в яхти. Те са в много близки отношения със сръбската и босненската мафия и с черногорските кланове. В близки отношения са с испанците и в много тесни контакти с баските организации.

И двете групировки, освен с трафик на кокаин, се занимават и с международен трафик на леко стрелково оръжие, което прави проблема още по-голям.

Третият бос е най-тихият от всички, той още е в България и е известен с това, че влага парите от международен наркотрафик и цигари в луксозни хотелски комплекси. Неговият специалитет е цигари плюс наркотици. Разследван е от българските власти за пране на пари. Мълвата в ъндърграунда е, че е недосегаем, защото е агент на международни държавни организации за борба с наркотиците.

Петър Якимов, говорител на Българска легия “Антимафия”:

Питам, властта знае ли кои са Бърборкото и Каратиста?

- Говори се, че ако имаш моден бизнес, това помага и за наркотрафик. Имате ли информация, че това е така г-н Якимов?

- Малко истински модни агенции вече се занимават с проституция и дистрибуция на кокаин. Но има и такива, за които това е доходен бизнес. Дрогата е скъпо удоволствие, затова често именно клиентите на щедро платени сексуслуги на залязващи миски, фотомодели и манекенки, ползват и кокаин. Там той е с по-висока чистота и цената е 200 лв. на линия. Манекенките се водят по-малък рисков фактор от другите мулета, за тях се смята, че шансът да ги проверят е минимален. Затова най-доверените се използват и като доставчици. Те пренасят 0,5-1 кг. чист кокаин.

- Как става това?

- Когато клиентът иска да си поръча дрога, заедно с манекенка, се обажда на маман - управителка на агенцията, и казва позивната: „Нека манекенката си вземе и багажа с нея, тъй като ще бъде с мен едиколко си дни". Ясно е, че се разбира не рокли, а брой дози.

Така се избягва рискът известният клиент да бъде хванат с дрога. Ако стане проблем, момичето го отнася, като твърди, че е зависима и коката е за лична употреба.

- Кои всъщност са наркобосовете?

- Най-известният играч за последните 10 години е Белото или Джуджето. Прякорът му идва от това, че той и приятелката му, фотомодел, са страстни почитатели на кокаина. Белото обича и скъпи бели лимузини.

Той е един от малкото оцелели и изкачили се в йерархията до основен перач на пари от международен наркотрафик. Той се движи по софийските улици със седем човека охрана и с две бели лимузини. И досега офисът му се намира в района на НДК, на метри от Първо РПУ.

В началото на века става известен с това, че е един от най-приближените хора на ВИС2, както и с жестокото отношение към служителки, нарушили мълчанието. Бивши манекенки разказват, че са пребивани от част от охраната и са горени с цигари, ако има недоволен вип-клиент. Момичетата се жалват неофициално, че били затваряни за денонощия в отдалечени вили без храна и достъп до тоалетна.

Когато Белото се издига прехвърля бизнеса с проститутки и манекенки на човек с прякор Обувката. Той се отчита на Белото и на неговите покровители банкери. Парите от разпространението на кока всяка седмица влизат директно в един от трезорите на наша банка в центъра на София. След това чрез международни банкови операции официално идват в България като чужди инвестиции.

- Белото ли е най-високо в йерархията?

- Не. Хората, които сами твърдят това за себе си, са двама - Каратиста и Бърборкото. Аз продължавам да питам управляващите дали са чували тези имена.



Тагове:   наркотрафик,   ГЕРБ,   кокаин,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgantimafia
Категория: Политика
Прочетен: 1238775
Постинги: 680
Коментари: 45
Гласове: 398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031