Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2012 13:31 - ПЪТЯТ НА КОКАИНА.
Автор: bgantimafia Категория: Политика   
Прочетен: 2047 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.03.2012 13:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
www.afera.bg/index.php

ПЪТЯТ НА КОКАИНА. ПРОКУРОР ДАВА РАЗРАБОТКА НА ГДБОП НА БГ БОС, ТОЙ ДУХВА
 
Дата: 15-03-2012 21:00
 

image








1 милиард лева печелят годишно мафиотските структури, които се занимават с трафик на наркотици и с наркоразпространение в страната ни. Три са основните български групировки, които акумулират милиони левове печалба от международния трафик на кокаин. Най-известният играч в този бизнес за последните 10 години е Светльо Белото (Джуджето). Eдиният бос е напуснал страната след като прокурор му предоставя цялата разработка на ГДБОП срещу него, извършвана в периода средата на 2008 г до средата на 2009 г.


За втора поредна година България получи критики от Държавния департамент на САЩ по въпроса за наркотрафика.

Експерти от Българска легия „Антимафия” описват  пътищата за трафик на различните наркотици и методите, с които дрогата прониква у нас.

Българските черноморски пристанища продължават да се използват от наркотрафиканти, които пренасят кокаин от Южна Америка за Европа, се констатира в доклада на Държавния департамент.

Усилията в България са помогнали за конфискуване на дрога и извън страната, като например 450 килограма кокаин във Франция и 290 килограма кокаин в Гърция, но задържаният кокаин в страната и по българските граници от януари до ноември е в съвсем други цифри - 4,6 килограма от МВР и още по-скромните 0,6 килограма от Агенция „Митници”. За справка статистиката на митниците от предишните години показва 28,2 кг кокаин задържан през 2008, а през 2009 и 2010 г съответно 234 кг и  10,5 кг.

България има значителни успехи в борбата с наркотрафика, но корупцията си остава сериозен проблем в полицията, митниците и съдебната система, казват още от Държавния департамент. На този фон различни световни служби пращат постоянни представители у нас, вероятно за да си гарантират добрата работа.

Още през миналата година Департаментът на САЩ забеляза, че „институционалните възможности” на Агенция „Митници” за борба с наркотиците отслабват. Причината са структурните промени, които „приоритизират” борбата с другите видове контрабанда. Влошаването на резултатите идва от изгубената независимост на звената за борба с наркотрафика в митниците  и подчинението им на местните митнически шефове. Това се отразява негативно на способността на митниците да разкриват трафика на наркотици и да провеждат цялостни операции, се казва в миналогодишния доклад. Докато през миналата година реформата бе само идея, днес тя вече е факт. В тазгодишния доклад обаче се намеква, че реформата не е особено успешна и трябват допълнителни усилия, за да може борбата с наркотрафика да се гарантира като приоритет.

 

1 милиард лева печелят годишно мафиотските структури, които се занимават с трафик на наркотици и с наркоразпространение в страната ни.

 

Заради стратегическото географско разположение на страната ни,  никой не може да каже с точност какво количество кокаин и най-вече амфетамини и хероин минават през територията на България. За последните три години България и българските граждани се превърнаха в основни играчи в трансконтиненталния трафик на кокаин. Тази тенденция бе отчетена не само от доклада на Държавния департамент, а и от митнически експерти. Известно разминаване има само в мнението им по повод обемите. Ключовото значение на България в бизнеса с кокаин е потвърдено от помощник държавния секретар на САЩ по правоохраната и наркотиците Уилям Браунти, който наскоро бе в България. От агенция „Митници” твърдят, вероятно на база собствената си статистика, твърдят, че положението не е толкова сериозно.

Основни производители на кокаин в световен мащаб са страните от Латинска Америка, в частност Колумбия, Боливия, Перу, Венесуела.

Там се произвежда така наречената кокаинова паста - еднородна маса от смачкани кокаинови листа. След като пастата се изсуши, от сухата маса се оформят „кюлчета”, гарантирани с печат за качество на производителя. После стоката заминава за най-голямото депо в световен мащаб – Бразилия, където кюлчетата кока си по-търсени и от златните.

Проблемът в световен мащаб при трафика на кокаин е, че така наречените „леви” партизански движения в Латинска Америка превърнаха идеологията в бизнес и изцяло подчиниха издръжката си на търговията с дрога. FARC и Лунна пътека са основните производители и дистрибутори.

Първоначалната цена, на която се продава наркотичното вещество в Латинска Америка е 4000-7000 долара за килограм при чистота над 90%. От Бразилия  кокаинът тръгва към Европа и Северна Африка при цена над 10 000 долара.

Оборотът на южноамериканските картели според САЩ е милиарди долари на година. Това е причината Щатите да ги разглеждат като основна заплаха за националната си сигурност.

 

Трафик

Два се основните начини за доставка на кокаин към Европа и Северна Африка. Единият е с различни превозни средства по море като там най-разпространите са туристическите яхти и контейнерите с карго товари.

Туристическите яхти пренасят количества от 100 до 500 кг., като използват различни обходни маршрути  - туристически и на регати. Правилото е никога да не се тръгва по директен маршрут. Крайната дестинации обичайно са Лондон, Франция и Испания.

Ако две от пет доставки бъдат заловени, картелите са доволни. Голямата разлика между стартовата и крайната цена им позволява да са на печалба дори при това съотношение.

 

Карго пратки

Големи количества кокаин – от 0,5 до 3-4 тона, първоначално се превозват в карго контейнери към страни от Африка - ЮАР, Нигерия, Египет, Либия и др. От там кокаинът се претоварва в друг контейнер към Европа с идентификационни номера, които не са свързани с Латинска Америка.

Един от най-разпространените начини за контрабанда на кокаин е в доставки по море на риба. Заради ниската температура и миризмата откриването на наркотика е затруднено дори със скенери и при физическа проверка. Смята се, че това е и основния метод за трафик през нашите пристанища.

В други случай за да бъде транспортирана безопасно от дрогата се „преработва” във вид на различни безобидни стоки – например кокаина се размесва с пюре, разтваря във вина или дрехи се колосват в кокаинов разтвор. Едно от големите задържания на кокаин в България е от 2008 г. и е класически пример за бутилиране на втечнен кокаин вместо вино.

 

България

Най-големият проблем за България като входна точка за кокаин е морската ни граница – Варна и Бургас. През тези две пристанища преминава третият по големи канал за транзит на кокаин към Европа. Експерти изчисляват, че за година през тези две пристанище, заради занижения контрол на митническите власти, са преминали средно между 10-15 тона кокаин с честота над 90%. Обичайният маршрут е Северна Африка – България – Европа, а част от пратките стигат чак до Северна Ирландия и Финландия. През това време честотата от 100% пада до 40% в зависимост от канала. За каналите, в които участват българските групировки, е неписано правило, че кокаинът веднъж влязъл на територията на страната се разрежда поне на половина, сменя се превозното средства, както и стоката, под която е прикрит. Това се прави като допълнителна заблуда за властите в Шенген, от който ние все повече се отдалечаваме.

Малка част от кокаина от тези международни пратки остава за разпространение в страната.

 

Групировките

Три са основните български групировки, които акумулират милиони левове печалба от международния трафик на кокаин.

За шефовете на две от тях официално се знае, че се намират в ЮАР.

Едната групировка е остатък от бившата ВИС. Нейните босове са двама, като единият е обявен за национално издирване през 2009 г. Той отговаря за връзките между различните структурни нива в международния трафик на кокаин и е българин с гръцки произход. Започнал като специалист по квартирни кражби, после бил личен шофьор на изчезналия Мето Илиянски. Първите му стъпки в наркобизнеса са като монополист на разпространението на кокаин в София. След изчезването на Мето Илиянски успял да създаде най-жестоката и дисциплинирана престъпна групировка в последните 20 години.

 

Напуснал страната след като прокурор му предоставя цялата разработка на ГДБОП срещу него, извършвана в периода средата на 2008 г до средата на 2009 г.

 

Неговият партньор отговаря за отчитането на финансовите постъпления от трафика на кокаин и за купуване на недвижимости в ЮАР. Той все по-често се появява в България за последната една година. Целта му е личен контрол на парите от кокаина, които се изпират през една определена търговска банка в страната. Известен е със страстта си към ММА групите и лова. Двамата партньори работят добре с така наречените нигерийци и англичани, както и с албанците. Поддържат много тесни отношения с разформированата Армия за освобождение на Косово.

Втората групировка е с много по-малки размери и е образувана от остатъците на бившата групировка СИК.

 

Две са местонахожденията на босовете. Едното е ЮАР, другото –Мадейра.

Техен специалитет са пратките с кокаин от 100-200 кг в туристическите яхти. Те са в много близки отношения със сръбската и босненската мафия, както и  с черногорските кланове. В близки отношения са с испанците и в много тесни контакти с баските организации.

И двете групировки, освен с трафик на кокаин, се занимават и с международен трафик на леко стрелково оръжие, което прави проблемът още по-голям.

 

Третият бос е най-тихият от всички, той все още се намира в България и е известен с това, че влага парите от международен наркотрафик и цигари в луксозни хотелски комплекси по Черноморието и в София.

 

Неговият специалитет е цигари плюс наркотици. Разследван е от българските власти за пране на пари. Мълвата в ъндърграунда твърди, че е недосегаем защото е агент на международни държавни организации за борба с наркотиците.

Всъщност всички описани босове за периода от 1997 г до 2009 г са били сътрудници на различни български служби – ГДБОП, ДНСП, СДВР, НСС и ДАНС.

 

Стори

Като легенда в полицейските среди, че голяма част от международния трафик на кокаин в началото на века е минавал със стока, дошла от Сингапур през Атина към България, натъпкана в климатични инсталации, и на Кулата лично е била посрещана от високопоставен служител в МВР. Климатиците са били с маршрут Гърция – България – Италия.

 

Малките пратки

Другият практикуван метод за трафик на кокаин са малките пратки чрез мулета и гълтачи, като и чрез пощенски пратки.

При тях освен двойните дъна и погълнатите капсули,  друг метод за прикритие е изработката на „кокаинови елементи”. С кокаин се запълват тръби и други фабрични кухини на пренасяни и изпращани предмети. От кокаин се отливат дори цели елементи, върху които се наслагва съответното достоверно покритие. Например бронзирани статуетки или гумирани колелца на куфар.

С малки пратки кокаин влизат в България по няколко канала. Най-известният са така наречените гълтачи.

 

Гълтачите

Гълтачите са на най-ниското ниво в системата. Пренасят от 0,5 кг до 1,9 кг, което е своебразен рекорд. Характерно за тях е, че те са нискоимотни хора, жени или мъже от 25 до 55 годишна възраст. Те са наети от части на различни разпаднали се български силови структури, които обслужват строго определени райони на страната. Характеризират се с това, че две трети от тях биват залавяни още между първия и третия круиз към Бразилия. Гълтачите първо минават курс на обучение при класиците в жанра. Курсът е тримесечен и в това време се обучават на поведение на летищата, начин на хранене и поемане на течности и най-важното - разширяване на глътката.

 

Капсулите

Всяка капсула е 5 до 10 гр кокаин. Наркотикът се опакова в пет слоя дебели презервативи. На така оформените капсули се прави няколкослойна баня с чист течен фосфор като целта е обвивката да стане по-гладка и да се армира по-добре срещу стомашните сокове. Преди поглъщането на капсулите задължително се минава през процедура за промивка на червата и стомаха.

 

Маршрутите

Когато гълтачите тръгват от България през Бразилия те винаги избират полет с поне две прекачвания, например във Франция и Испания. Използват се и фалшиви лични документи, за да се заблудят бразилските власти за националността на гълтача. Най-предпочитани са документите на лица от шенгенското пространство.

Маршрутът за връщане се избира така, че крайната точка в България, където наркотикът трябва да бъде изхвърлен от тялото, да е на максимално отстояние от 24 часа. Това е гарантираното време, в което капсулите със сигурност ще останат в тялото и обвивката им няма да се повреди.

Поради нашето законодателство много рядко гълтачите избират директни полети към България. Предпочитаната дестинация е Германия, защото според закона там можеш да откажеш рентгенов преглед. Точно по тази причина маршрутите често са Бразилия – Германия – Гърция и от там с кола до България. Голямата опасност за гълтачите е докато влязат в Шенген.

Най-печените, така наречените икони в занаята практикуват повторното гълтане. Т.е. на някоя междинна дестинация веднъж се освобождават от наркотика, а после отново поглъщат капсулите. Друг маршрут за сухопътни малки пратки е през Македония и Гюшево за България.

 

Стори

Най-яркият случай на разбита такава схема от ГДБОП е групата, която беше заловена наскоро на ГКПП Кулата. Тогава от гълтача бяха извадени 90 капсули с общо тегло 800 гр кокаина. Задържаните лица са разработвани повече от година и половина от сектор Международен трафик в ГДБОП. Наркотикът бил предназначен за разпространение в ски-курорта Банско по време на световното по ски. ГДБОП използвала грешка на шефа на групата, който заедно с ръководителя на групата отишъл да посреща гълтачите в Гърция. Трафикантите били докато преминавали границата с два автомобила. При това задържане ГДБОП умело използват нашето законодателство – трафикантите са задържани при преминаване на държавата граница и ще отговарят за трафик, докато задържането им във вътрешността на страната би означавало само присъда за притежание на наркотици, което цифром и словом значи 10 години по-малко. От заловения наркотик щяха да бъдат произведени 8000 дози с цена на дребно около 1 милион лева. На гълтача са били обещани 10 000 евро, от които той предварително е получил само 1000.

 

Мулета

При мулетата, наречени още шанаджии, схемата е относително същата като при гълтачите. Кокаинът бива разпределен в различни части на сакове или куфари. Пратките са между 0,5 и 10 кг. Обикновено се използва същия контингент. Силно предпочитани са така наречените „семейни екскурзии”, когато хора, които са представят за семейство или са семейство, отиват да разгледат забележителности, а се връщат с пратка кокаин.

Шансът Боевски да не е знаел за пратака е минимален. Причината е, че хората, които продават и купуват дрога в Бразилия и съответно носят гаранции за пратката, използват наблюдатели до качването на обекта в самолета. Разновидност на тази практика е изчезването на куфарите на междинно летище. Специално вербувани хамали изнасят куфарите, а мулето ги обявява за изчезнали.

Боевски е трябвало да мине през ВИП-а на Аеорагарата, тъй като там митническият контрол се счита за по-занижен. Досегашната международна практика показва, че без знанието и участието на митнически служители такива пратки не минават. Причината е големият риск от залавяне. За последните четири години през Аерогара София не е бил заловен нито един грам кокаин. Пратката от 4,5 кг, която беше заловена преди две седмици от Аерогара София е по сигнал на международните служби и е пълен провал, тъй като задържането от „професионалистите” митничари е прекъснало веригата и не се е стигнало до поръчителя заради глупава ПР кампания.

Източници от митниците споделят, че трима митничари от Аерогара София са преки участници в трафика на амфетамини и кокаин за последните десет години. Единият е с прякор Синеочко, а другият е страстен спортист. Третият напусна летището, след като ГДБОП разби групата на Пурата и Джеми.

 

Колетни пратки

Последният начин на трафик е в малки колетни пратки. Така се пренасят между 50 и 100 грама. Дестинацията е Латинска Америка – София. За прикритие се използват различни видове стоки като детски играчки, халогенни фарове, шоколадови яйца и други. Посочва се точен адрес и човек, който е покойник или не живее на този адрес. Декларираната пратка не отговаря на съдържанието, например декларирани са халогенни фарове, а в действителност доставката е детски играчки.

Целта е да се използва вратичка в закона. Ако бъде разкрит, истинският получател на пратката може да се измъкне с твърдението, че този пакет не е за него или не съдържа това, което си е поръчал.

Истинските получатели са така наречените шанаджии. Неписано правило е за половин година да не се получават повече от три пратки на един адрес.

 

Дистрибуция на кокаин

Когато голямата пратка пристигне, кокаин, предназначен за България, се отделя в така наречените депа. Там дрогата се разрежда до честота не повече от 30%. Основните отговорници по кварталите получават количества 100-500 гр. Следва още едно разреждане до честота 15% и така умноженото количество дрога се разделя на дози. Отделните дози се раздават на дилърите, които ги дистрибутират на крайни клиенти. В зависимост от клиента може дозата да се разреди още веднъж, в резултат на което честотата на кокаина в една доза пада под 7%. Цените на дребно са 90 лв. за лошо качество, а за добро - 120 при чистота между 2 и 7%. Дилърите използват така наречената телефонна централа – клиентът звъни на човек, който приема поръчката. Телефонният оператор звъни на дилъра, който отива при клиента. ВИП-клиентите обаче имат директен контакт със строго определени дилъри. Характерно е, че тук няма разделение на райони, а по видове наркотик. Тези, който продават кокаин, не се занимават с хероин. В редки случай могат да продават скъпа трева.

 

Модният бизнес

Алтернативният подход за разпространение на кокаин е част от така наречения моден бизнес. Вече малка част от модните агенции се занимават със скъпо платена проституция и дистрибуция на кокаин. Но има и такива, за които това е доходен бизнес. Дрогата е скъпо удоволствие, затова често именно клиентите на щедро платени секс услуги на залязващи миски, фотомодели и манекенки, ползват и кокаин. Там коката е сравнително с по-висока честота (10-20%) и цената е 200 лв на линия.

Манекенките се водят по-малък рисков фактор от другите мулета, за тях се смята, че шансът да бъдат проверени е минимален. Затова най-доверените манекенки се използват и като доставчици. Те пренасят 0,5-1 кг. пратки чист кокаин от депото до шефовете на различните поделения.

Когато клиентът иска да си поръча дрога заедно с манекенката, се обажда на маман - официалната управителка на агенцията, и казва позивната: „Нека манекенката си вземе и багажа с нея, тъй като ще бъде с мен еди колко си дни”. Ясно е, че тук под багаж се разбира не рокли, а определен брой дози. По този начин се избягва риска известният клиент да бъде хванат с дрога. Ако стане проблем, обичайно момичето го отнася  доброволно като твърди, че е зависима и кокаинът е за найна лична употреба.

 

Босовете

Най-известният играч в този бизнес за последните 10 години е Светльо Белото (Джуджето). Прякорът му идва от това, че той и дългогодишната му приятелка, също фотомодел, са страстни почитатели на кокаина. Светльо има също така и страст към скъпи бели лимузини. Той е един от малкото хора, оцелели в този бизнес и изкачили се в йерархията до основен перач на пари от международен наркотрафик. Белото все още си позволява да се движи из улиците на София с повече от седем човека охрана и с две бели лимузини. И досега офисът му се намира в района на НДК, на метри от Първо РПУ. В началото на века придобива известност с това, че е един от най-приближените хора на ВИС2 и с жестокото си отношение към негови служителки, нарушили обета за мълчание. Бивши манекенки на неговата агенция разказват, че са пребивани от част от охраната и са горени с цигари, когато даден вип-клиент не бил доволен от услугите. Момичетата се жалват неофициално и, че са ги затваряни за денонощия в отдалечени вили без храна или достъп до тоалетна.

 

В момента Светльо се изживява не толкова като моден агент, а като финансист, инвеститор от висш клас и медиен магнат.След като Белото се изкачва в йерархията на престъпната групировка, неофициално прехвърля бизнеса с проститутки и манекенки на човек по прякор Обувката, за който 168 часа направи подробно разследване.

 

Обувката се отчита на Белото и неговите покровители банкери. Парите от разпространението на кокаин всяка седмица постъпват директно в един от трезорите на наша банка в центъра на София. След това чрез международни банкови операции официално идват в България като чуждестранни инвестиции

 

Шанаджиите в кокаиновия бизнес

Шанаджийте обикновено са бармани в известните чалга дискотеки, които продават през келнерките на случайни клиенти. Друга схема е когато шанаджията има връзка с шефа на охраната на заведението. Когато подпийналият клиент започне да пита за дрога, човек от охраната го насочва към дилъра, който задължително е извън заведението. Това е предпазна мярка, за да може органите на реда да не могат да затворят заведението. Парите се дават на охраната, а кокаинът се подхвърля зад пейка или дърво в околността.

 

Българска легия Антимафия



Тагове:   наркотици,   трафик,   ГЕРБ,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgantimafia
Категория: Политика
Прочетен: 1238944
Постинги: 680
Коментари: 45
Гласове: 398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031