Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2012 13:23 - Крадат по 1,5 млрд. лв. ДДС годишно
Автор: bgantimafia Категория: Политика   
Прочетен: 1493 Коментари: 0 Гласове:
0




 www.24chasa.bg/Article.asp

Крадат по 1,5 млрд. лв. ДДС годишно
image Публикувана: Четвъртък, 29-ти Март 2012, автор(и): 24 ЧасаРумяна Дeнчeва; прочитания: 1970; коментари: 4 image Виж галерия1 2 3 »

Една от акциите на данъчни и полиция в ромски квартал заради ДДС измами. СНИМКА: "24 ЧАСА"

600 млн. на всеки 3 млрд. лева планиран приход от ДДС не влизат в хазната или пък излизат от нея като неправомерно върнат данък, сметнаха за “24 часа” данъчни експерти. Според говорителя на легия "Антимафия" Петър Якимов годишно загубите за бюджета са още по-големи - 1,5 млрд. лв.

Изчисленията са по данни на софтуер, който автоматично разпознава повечето опити за данъчни измами и задава за проверка рискови сделки.

Той обработва всяка от 38-те милиона месечно трансакции по зададени предварително над 100 критерия.

По тях се откриват съмнителни търговски връзки между дружества, “рисуват” се ролите на всяка фирма в данъчния регистър в схемите за източване на ДДС.

Данните за по-едрите опити за измама се подават към ГДБОП и при 90% от сигналите се започва разработка. В приходната агенция пък се изготвят профили на ДДС измамниците. Така щети за над 400 млн. лв. на година биват пресичани.

Доскоро традиционният профил на ДДС измамника бе верига фирми с регистрация у нас най-често в строителството, земеделието или търговия със стоки с малък обем и висока стойност”, споделят данъчни инспектори.

Новият профил на ДДС измамите обаче се допълвал от навлизането на големи авторитетни компании, които прилагат т.нар. топене на размера на косвения данък, който трябва да бъде внесен. Това потвърди пред “24 часа” шефът на данъчните Красимир Стефанов.

В интервю той обясни, че тези компании са получатели на много висока стойност на маркетингови, консултантски, социологически услуги.

Тези доставки обаче никога не са се случвали, а целта е била да се намали данъкът за внасяне. Той бе категоричен, че това вече се случвало дори в сектори, за които “никога не бихте си помислили, че се вършат злоупотреби”.

След като данъчни и полиция хвърлили в битката и софтуер, измамниците отвърнали със същото, казват инспектори.

Първоначално и у нас набрала скорост схемата, известна като “съседска въртележка”, за която “24 часа” вече писа, ловки измамници ги контраатакували с “виртуална въртележка”.

“Съседската схема” била прилагана главно от румънци, българи и гърци, които регистрират от името на чужд инвеститор голям брой кухи фирми. След това започвало движение на стоки, но само по документи. След няколко месеца вече имало солидна сума ДДС за възстановяване. Тогава стоките в действителност се продавали, но без ДДС, и складовете се опразвали. Далаверата при нея е, че проверките в чужбина траят по-дълго, отколкото е срокът за възстановяване на данъка.

Сега тя била модифицирана и с износ. Вместо да си прехвърлят само фактури в рамките на ЕС, стоките се “изнасят” за трета страна, например Дубай, и после се реекспортират за друга държава членка.

Последното подобрение била “виртуалната въртележка”, която е хит на компютърната техника. Чрез специални компютърни системи се генерирали виртуални въртележки от несъществуващи вериги от фирми с празни обороти, включително и със задгранична регистрация. Те се вписвали в данъчните служби, за да създават “шум” в системите на данъчните, а данните се пазарували на черния пазар за лични данни. Този пазар се захранвал от роми и социално слаби, които сами си продавали документите за самоличност, както и от откраднати лични или фирмени документи.

Класиките в “жанра” са четири и работят

Основните схеми си остават четири, с различни модификации.

1. Верига от фантоми

Наричана още с липсващ търговец - длъжник по ДДС. При нея фирма акумулира данъчни задължения. Всички останали във веригата са успели да си изтеглят данъка от държавата. Най-често натрупалата дългове фирма се прехвърля на ром или клошар. ( Как действа тя- виж схемата горе)

2. Кръгова измама

Експертите я наричат каруселна ( виж втората схема) При нея между най-малко трима доставчици, обикновено в различни държави, се извършват множество покупко-продажби на една и съща стока, която се облага с нулева ставка. На финала въпросната стока се облага еднократно с най-ниската за групата държави ставка по ДДС, но не се внася в бюджета.

3. Фиктивен износ

При нея търговецът изнася стоки само по документи и си възстановява данъчния кредит, а стоката се реализира без фактури на вътрешния пазар. Тя има и по-мека разновидност, при която експорт реално има, но се надува стойността на изнасяното и се намалява нормата на печалба.

4. X-образна

В този тип измама участват голям брой лица, включително и нерегистрирани по ДДС. Организаторът ползва данъчен кредит въпреки наличието на неизряден платец по веригата, през който изтичат парите. Нейният разцвет бе по времето на ДДС сметките, но продължава да се прилага и до днес.

Петър Якимов, говорител на легия “Антимафия”: Създател на схеми е Арабският доктор

- Имате ли изчисления колко губим от ДДС, г-н Якимов?

- Само от изтеглено или прихванато ДДС губим около 1,5 млрд. лв. на година. Проблем остава дължимият, но невнесен данък.

- Знаете ли някои от играчите?

- "Главният дедесар" е А. М., който е държавен служител. Схемата му е през строителни фирми. Подвизава се във Видин, където има квартали, които се издържат с дедесарски бизнес. За основоположник на схемите е сочен Арабския доктор. Негова е една от най-хитрите схеми, кръстена е на името му.

- Каква е тя?

- Стоката се внася от фирма, която е на името на Доктора. Сумите за мита, ДДС, бакшиши са събрани предварително, калкулирана е и печалбата, като стоката се мери на кубик. След като пристигне товарът, клиентите получават договор за консигнация и не отчитат оборот. При Доктора остава митническата декларация. Втора фирма, която не се води на него, я предлага на шиптърите, които пазаруват от Илиянци. Те получават фактура от втората фирма, а стоката им се продава от първата. Следва редовен износ през Калотина за Косово. Втората фирма тегли ДДС, а първата е чиста.

- След като вие го знаете, полицията не знае ли кой е Арабския доктор?

- След разстрела на брат му той се премести в Турция, но тук остана да върти бизнеса съпругата му. На няколко пъти разработките срещу него се проваляха. През 2008 г. МВР влиза в централния офис на фирмата, там освен много митнически документи е намерено и черно тефтерче с инициали на митничари и полицаи.

- Работят ли трансевропейски схеми за измами?

-Да. Например посредниците Стоян, Малкия и Големия Ибрахим прилагат схемата фиктивен износ за европейски страни. Така те печелят между 10 000 и 30 000 лева от контейнер с китайска стока. Когато данъчните бръкнат в системата, там е посочено, че стоката е пристигнала, а ДДС-то се възстановява. За да се изчисти фирмата получател обаче, тя незабавно прави фиктивен износ за трета страна.

- Как се легализира печалбата?

- Източването на ДДС винаги е свързано с пране на пари. Най-често през банки. Основен перач на такива пари е Джуджето.



Тагове:   ДДС,   ГЕРБ,   измами,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgantimafia
Категория: Политика
Прочетен: 1238682
Постинги: 680
Коментари: 45
Гласове: 398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031