Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2012 13:32 - Още няма бос на амфетките в България
Автор: bgantimafia Категория: Политика   
Прочетен: 1394 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.04.2012 13:43



Още няма бос на амфетките в България
Понеделник, 02 Април 2012 14:01 Главна новина Общество imageНа пазара играят всички-мутри, групировки, независими шанаджии. Манекенки изнасят в багажа си малки количества в арабския свят, Япония, Китай

България все още е сериозен производител на синтетични наркотици, въпреки, че спадът в производството им за последните години. България не е сред големите в „бранша", но е сред най-добрите, казват анализатори на митниците. Началото поставя каптагонът.
Амфетамините са нещо като паричен знак, или разменна монета срещу хероин, защото са почти със 100% чистота. Сделките се правят в съотношение 1 кг хероин за 7 кг амфетамини. Българските групировки, които се занимават с производство и трафик за навън, държат още монопола за зареждане на амфетамини на целия арабски свят, в който търсенето е голямо, защото според мюсюлманите използването на амфетамини не е грях, разказват източници от полицията.
Митнически експерти, които са добре запознати с производството му, тъй като анализират заловени пратки, пък обясняват, че амфетамините са производни на две вещества - ефедрина и фосфора. Въпреки че това се знае от всеки „изкушен" за такова производство, майсторлъкът е не в съставките, а в рецептата за смесването им. Един 
добър „готвач" за ден работа произвежда 3 и 5 кг чисто вещество. Най-добрите „готвачи" в момента са от Ямбол, Сливен, Стара и Нова Загора, според проучване и данни на Легия "Антимафия". За да се сдобие с тайната на рецептата кандидат за занаята може да я получи, и то не с всички подробности срещу минимум 20 000 долара. В последните 5 години,

амфетамините са изместили почти изцяло хероина

Нискокачественият амфетамин се продава за 30 лв на грам, а висококачественият - срещу 60 лв. Ефектът им наподобява на 80% ефекта от кокаин, казват познавачи на пазара. Проблемът при амфетамините е много бързото пристрастяване и почти мигновените поражения върху нервната система. 
България се слави като майстор и производно на холандския наркотик Пико. Това е една много висококачествена дрога, която до преди пет години идваше внос от Холандия, а парадоксът е, че сега българи я правят 
и изнасят в обратна посока, разказват експерти от Българска легия „Антимафия" 
„Производствената цена" на 1 кг амфетамин с добро качество е около 1000 лева, а продажната цена на дребно - 60 000 лева. А на едро за необятния арабски и някои части от Африка пазар, се продава за 10 000 долара. Поради ниските разходи и голямата печалба за последните 20 години няма групировка или клон на групировка, която да не се е пробвала в производството, продажбата вътре в страната и трафик навън на амфетамини.

Този бизнес никога не е бил монополизиран,

категорични са експерти.

Ние сме толкова добри в производството на амфетамини, че все по-често българи, особено фотомодели и манекенки, са залавяни във Филипините и Япония с малки количества от 1- 5 кг амфетамин. От една година, най-новата мода е, бивши собственици на модни агенции да организират трафик на амфетамини от България към Китай и други азиатски страни. Схемата е следната, разказва говорителят на Българска легия „Антимафия" Петър Якимов. „Наши манекенки заминават с договори за по няколко месеца и винаги са придружавани от мениджър. Така доста от тях дори не разбират какво пренасят в багажа си. Шеф на този вид трафик е Светльо Белото. Той всъщност е „основоположник" на трафик на амфетамини чрез манекенки. Организацията му дистрибутира основно кокаин чрез елитни проститутки-манекенки. На този етап той работи с компании за фотомодели, които официално уреждат изгодни договори на наши момичета в Азия".

През различни периоди амфети са изнасяни и през някои от аерогарите в София и Варна, особено в туристическия сезон. Това е бил основният бизнес и на разбитата групировка на митничарите Джими и Пурата. ГДБОП обаче не успява да стигне до пълна реализация на схемата поради изтичане на информация към групировката на ВИС 2 от висш тогавашен кадър в МВР, известен като Късото Боро.

Той изнася не само цялата информация, но и плана за задържане и го дава лично на тогавашния шеф на ВИС 2. В резултат, единият от митничарите се разболява, влиза в болница за неотложна животоспасяваща операция и не успява да бъде задържан. „Същата тази групировка митничари въвежда практиката на бартер на скъпи лимузини от Европа за амфетамини. Това избягва неудобството от плащане в брой и става невъзможно да се проследят паричните потоци. 
Амфетите са най-използваният наркотик от младите хора в България.

Пазарът е напълно нерегулиран

Не може да се направи разлика между шанаджии и групировки, тъй като всеки продава без обективни правила за чистота и цена поради лесния начин на производство и набавяне на количества за улично разпространение. Синтетиката се разпространява по схемата на хероина. За да създадат все пак своя клиантела, някои организации продължават да брандират стоката си в определен цвят, което е гаранция за качество. В София най-големи количества се реализират в Студентски град, около общежитията и дискотеките.

 

С помощта на Българска легия „Антимафия", репортер успя да се срещне и да разговаря с едно от момичетата, използвани в цялата тази схема. Срещата се провежда на пейка в един от столичните паркове късно вечерта в събота. Момичето категорично отказва да бъде снимано, и моли за запазване на нейната анонимност.

Ето разговора:


- На колко години си?
- На 30
- Колко време работеше за Светльо?
- Около 8 години
- Защо спря ?
- Този изрод ми съсипа живота . Направи ме наркоманка. Два пъти пробвах самоубийство. Мутрите му заплашваха приятелите ми и съквартирантката ми. (По ръцете й ясно личат белези около китките)
- Колко пъти опита? 
- Два. Веднъж с хапчета и дрога, втория- с бърснарско ножче. Първият път сама се уплаших, развиках се и съквартирантката ми ме спаси. Вторият път си бях у нас, брат ми си помисли, че се друсам в банята и като не му отговорих, разби вратата. Не стана, защото още не знаех, че вени се режат на широко, а не на дълго. Ама за другия път ще знам. 
- Как стана фотомодел, манекенка, компаньонка, или и аз не знам точно какво? 
- След интервю...
- Къде се проведе то?
- - В офиса на Светльо
- Къде се намира офиса? 
- Срещу НДК-то, до входа на градинката.
- Този офис още ли е там ?
- Не знам. Мисля, че все още е там. 
- - Как изглежда офиса ? 
- Общо 3 стаи плюс коридор. От вратата те вкарват в стаичка, където се води чакалня. В нея има маса и диван, а на стената - портрети на момичетата, под тях каталози с техни снимки , нещо като букове. Другата стая е кабинет с кожен диван, секция, бюро с шкаф до него и стол. Третата стая е голяма, от нея се влиза в кабинет, с едно бюро и стол. 
- Кой води „интервюто" и какво пита?
- - Лично Светльо. Казва няколко думи за фирмата си, после почва да пита. Дали си работила като модел. Много държи да знае за семейството ти, откъде си, имаш ли баща. Пита имаш ли си гадже. Ако види, че и ти загравяш за какво става въпрос, директно ти казва за договора- как да се държиш, какви пари ще взимаш за сеанс, с какви мъже ще излизаш. Какви услуги ще предлагаш. 
- Наблегна на това, че те питат за баща, защо? 
- Разбрах защо като опитах да се махна от бизнеса. Докато негов човек ме риташе в корема, Светльо се хилеше и ме питаше- „Що баща ти не стане от гроба да те спаси, курво мръсна"
- Често ли си била малтретирана?
- Бях примерна. Докато не започнах да шмъркам всеки ден, да не ми стигат парите и задлъжнях на дилърите му. Така се прави с всички. Първо дават на аванта, зарибяват те да носиш и на клиенти, бутат ти някое евро допълнително. А като свикнеш, ти дават разреден материал, ти пазаруваш повече, и задлъжняваш. Тогава първо ядеш бой, после стават „благородни" (показва с ръце знака на кавичките). Предлагат да си ги изработиш.
- Как си ги изработваш? 
- Напиваш „клиенти за един ден" и крадеш кредитни карти Проверени колежки носят материала (неразреден кокаин) от едно място на друго. Някои пипат от парите на клиентите и ядат бой. Познавах такава. Веднъж открадна пари на един известен политик, като си мислеше,че тоя се е напил като прасе и няма да помни. Той обаче се усети, оплака се на шефовете на Светльо, пребиха я, взеха и всичко и я оставиха гола на Драгалевци. За назидание на нас ни показаха снимки след побоя и рекоха, че я заровили някъде. После разбрах, че успяла да се прибере на село, а след това станала колгърл в Англия и така.....
- Какви са цените ?
- Зависи от услугата и от това колко си известна. За стандартен секс за цяла нощ 1 000 - 5 000 лева, за анален - още 1000, за тройка с миски - 10 000. За малко садо-мазо допълнително около 5 000.
- Не е ли малко скъпо? 
- Не, бяхме най-оборотните. Всеки ден по конкурси и на модни ревюта, абе общо взето - ягодките върху сметанката. Сещаш ли се ?
- - Не. Да се върнем на интервюто. Всъщност ти как стигна до него- през сайт, телефон, казано от някого? 
- През обява в сайт за работа, като промоутър, пращаш си CV - то, и ако решат, ти връщат имейл с дата час и място на срещата.
- Кой отговаряше за момичетата? 
- - Ваня - Маман. Познаваше всички клиенти. Тя отговаряше за събирането на парите и да няма недоволни. Тя носеше парите на Светльо. Седеше в другия офис на Ситняково, и ние бяхме там. Тоя до НДК май беше само за зарибяване. 
- - Босът има ли охрана?
- - В офиса не. Охраната го чака пред офиса, до двата му джипа. Абе той отначало изглежда като възпитан и деликатен човек, ама докато не му откажеш нещо, после бой и секс, докато не ти дойде акъла. 
- Оплаквала ли си се в полицията? 
- Да бе , като знам с колко прокурори и съдии съм била, да не съм луда. В края на 2009 г. помолих приятел да ме измъкне от бизнеса. Знаех, че навремето той май откупи две колежки. Той ми уреди среща с двама, които ми казаха, че са от ГДБОП. Предложиха да напиша всичко, обещаха ми безопасност... Направих го. За няколко дена Светльо разбра кой ме е завел при полицаите, какво съм писала, кои колежки съм посочила като свидетели. Успях да се скрия при познати. После научих, че единият от полицаите бил на заплата при Светльо, а имало и един прокурор, който издънил работата. Преместих се на квартира, и не излизах никъде. Мислех да търся телевизия, да давам интервюта, обаче се отказах.
- Защо се отказа?
- Юни месец се прибирам и видях двата джипа на Светльо паркирани почти да нас. Ужасих се, викам си откриха ме, за мен е. От съседния блок излезе момиче, което познавах, качи в неговата кола и отпрашиха. Та, тая се води една от най-оборотните журналистки, прави преди години тема за офисите за проститутки. Представи си, а аз щях да я търся за помощ. Сама щях да се набутам. Разбрах, защо Светльо се хилеше, като му казвах по телефона, че ще го изоблича в ....телевизия.

--------------------------------------

Това е пълният текст на материал, подготвен със съдействието на Легия "Антимафия". Части от него, анонимизирани, са излизали във в."24 часа".

tinyurl.com/amfetamini


 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgantimafia
Категория: Политика
Прочетен: 1238269
Постинги: 680
Коментари: 45
Гласове: 398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031