Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 15:29 - Властта даде широк коридор на наркотрафика през България
Автор: bgantimafia Категория: Политика   
Прочетен: 1744 Коментари: 1 Гласове:
0



tinyurl.com/narkotici-BG

Доклад на Държавния департамент на САЩ сочи провала на МВР и митниците


Мария Стоянова

Службата за борба с наркотиците към Министерството на правосъдието на САЩ откри офис в София и това даде повод на премиера Борисов гордо да заяви: „От 10-12 години водим битка да открием офис на ДЕА в България и сме много щастливи, че това се случи“. Защо обаче задокеанските контрольори на наркотрафика идват у нас? Дори най-елементарната логика сочи, че ако наистина МВР и митниците се справят така добре, както твърди Борисов, то те нямат нужда от подкрепа. Ако обаче дрогата нахлува през границите ни като през скъсана язовирна стена и залива Европа, тогава със сигурност ДЕА ще предприеме мерки, като например да прати свои хора в София.

Последният доклад на Държавния департамент на САЩ за контрола върху трафика на наркотици през 2011 г. е убийствено критичен за България. Любопитно е, че той излезе в началото на март, но не беше широко огласен както например този за 2010 г., представен като голяма похвала, каквато не беше. „През изминалата година, се казва в новото издание, митниците продължиха да провеждат реформи, които поставят повишен приоритет за борба с акцизната контрабанда по границите на България и намаляване на приоритета за борба с наркотиците. Тази тенденция се илюстрира с две години на

исторически ниски количества заловени наркотици

и актуализирана митническа стратегия, която вече не включва борба с наркотрафика като цел.”

Казват ни, значи, че имаме сериозен проблем с цигарите, с който не се справяме, а го използваме като оправдание да загърбим борбата с наркотрафика. И за да илюстрират пълния ни провал, братята американци цитират заловените от българските митници 650 грама кокаин. За цяла година!

„Организираните престъпни групи, опериращи в България, са увеличили своето влияние и участие в международната търговия с наркотици, се казва в доклада. Тези групи са сложни, добре финансирани и окопани в българското общество. А българските пристанища на Черно море продължават да бъдат използвани от наркотрафиканти за контрабанда на кокаин от Южна Америка към Европа и хероин от Турция и Иран за Европа…”

Как по-деликатно да бъде казано, че властта у нас не само нищо не прави, ами и по някакъв начин помага на окопаната в обществото наркомафия? Изводът, че властта у нас по някакъв начин е обвързана с приходите от наркоканалите, се налага по пътя на елементарната логика. Да не говорим, че има и факти, сочещи в същата посока. Още в миналогодишния си доклад янките написаха:

„Поради структурни реформи, проведени от ГЕРБ в агенция „Митници”  отделът, който досега се е занимавал с наркотрафика, на практика е закрит”.

Реформата, която вече е факт, в тазгодишния доклад е наречена „не особено успешна”. За разлика от думите обаче цифрите не могат да бъдат толкова дипломатични и те са пределно ясни: За 2009 г. заловеният хероин на българската граница е 719 кг, за 2010 г. – 190 кг. Заловеният кокаин за 2009 г. е 234 кг, а за 2010 г. е 10 кг! Тази тенденция продължава и тя е сериозен акцент в доклада за 2011 г. Исторически малките заловени количества вече са пренебрежимо малки – 4,5 кг кокаин са заловили МВР, което заедно с половинката кило на митниците прави общо 5 кг. По нани на Държавният департамент на САЩ в България има 300 000 наркозависими. Със сигурност потреблението на кокаин сред тях е значително повече от 5 кг. За година.

При хероина нещата не са по-различни. Агенция „Митници” е заловила 298 кг хероин за 2011 г., при 1000 кг заловени през 2008 г. А географското положение на страната ни е на пътя на хероина, който съществува от столетия. Едва ли международните групи, които се занимават с наркотрафик, са променили вековните пътища на дрогата, защото са отбелязали, че в България има някакво сериозно затягане на мерките. Тъкмо напротив, организираната престъпност няма начин да не е отбелязала факта, че у нас

на практика битката с наркотрафика беше обезглавена

А напъните на управляващите в последния месец (след доклада) да покажат активност в залавянето на дрога са не само смешни, но и вредни. Защото смешно е да се похвалиш, че си прибрал човек на Митьо Очите с 10 розови хапчета и три дози бял прах. И е вредно да прекъснеш проследяван от (да речем) месеци канал, за да се изпъчиш в медиите с поредното пренебрежимо малко количество.

По неофициални данни приблизително 1 милиард лева печелят годишно мафиотските структури, които се занимават с трафик на наркотици и с наркоразпространение у нас. Никой обаче не може да каже с точност какво количество кокаин, амфетамини и хероин минават през територията на България. Знае се, че българи участват в глобалния трафик на кокаин, че пътят на хероина минава през нас, че на територията на странната ни се произвежда синтетична дрога, при това в големи количества и с високо качество. Е, сега вече знаем още нещо – че кабинетът „Борисов” и специално МВР шефът Цветанов тотално са се провалили в претенциите да охраняват границата на Евросъюза…

 

Петър Якимов, говорител на Българска легия „Антимафия:

Дилъри твърдят, че събират пари за ГЕРБ

image

- Г-н Якимов, защо ДЕА идва в България? За да ни похвали ли?

- ДЕА идва, защото не само не спираме трафика, ами напротив – „някой пуска повече”… По принцип трафикът на наркотици се контролира в цял свят и когато по-големи количества започнат да минават, това означава, че има риск не само за националната сигурност на конкретната държава, но и за останалите държави. И когато се пуска повече, а няма заловяемост, което е видно от официалните данни, то означава, че има международен проблем.

-Може ли да се каже, че битката с наркотрафика у нас беше обезглавена след реформата в Агенция „Митници”?

- След „успешната” реформа на г-н Танов миналата година отделите за борба с наркотрафика загубиха своята самостоятелност, бяха слети, подчиниха ги на местните директори на митниците… А борбата с наркотрафика изисква строга конфиденциалност, да има комуникация сред колкото се може по-малко хора, за да не изтича информация.

- Има ли вероятност трафикът на дрога да зарежда някоя партийна каса или дори и това не може да стане, защото хаосът е голям?

- Честно да ви кажа, вече не знам коя партийна касичка се зарежда, но има хора, които твърдят, че събират пари от наркотрафик от името на ГЕРБ.

- Ще споменете ли имена?

- Лицето Светльо Белото например твърди, че събира пари от името на ГЕРБ. Не знам дали ги носи, аз не съм присъствал. По наша информация той твърди това.

- Този, който се занимава с манекенки?

- Да, който се занимава с манекенки, моден бизнес, разработван е за проституция преди години. А сега официално е финансист към една голяма търговска банка.

- И какво казват по въпроса управляващата партия?

- Нищо не казва. Аз продължавам да ги питам, от два месеца не съм спрял да питам ГЕРБ. Нека отговорят – познават ли го този човек и защо той твърди, че носи пари на ГЕРБ. При положение, че по такъв начин се злепоставят определени високопоставени фигури в ГЕРБ и в държавата, би трябвало този човек да бъде прибран, обаче той е навън. И сега аз пак продължавам да питам – той има ли общо с ГЕРБ, носи ли пари там, събира ли от името на ГЕРБ пари от контрабанда, наркотрафик и наркоразпространение или не.

- Кой очаквате да ви отговори?

- Министър Цветанов, няма кой друг.

- Може би не ви е чул или не ви взема насериозно?…

- Аз затова вече почнах да цитирам официални документи на чужди държави. Защото като говорим, никой не ни обръща внимание. И ни питат откъде имате доказателства. А ето че американците казват същото, което ние повтаряме от две години. Миналата година на пресконференция заявихме, че не трябва да се прави тази реформа в Агенция „Митници”, защото тя ще разбие борбата с наркотрафика. Никой не ни обърна внимание. И резултатът е ясен.

 

Желяз Турлаков:  Държавата е обвързана с каналите за дрога*

image

„В доклада ясно се казва, че организираната престъпност в България е станала много по-структурирана, много по-богата и много по-тясно свързана с лостовете на властта. Това няма как да се случи без участието на държавата. Излиза, че българските институции и политици са или незнаещи и немощни, или са част от тази система. Няма трети вариант. Смятам, че има тясна обвързаност между държавата и наркоразпространението. Просто няма как иначе да се случват нещата. Ако това не е вярно – да кажем, че бъркам – това ще бъде най-сладката ми грешка. Нека да излязат хората, които са компетентни и да направят наистина един аналитичен коментар на този доклад, а не да се пуска в медиите по едно изречение колко похвален бил той. Това е смешно.“

*) Из интервю на Желяз Турлаков, създател и ръководител на терапевтична общност за лечение на наркозависими в България за сайта glasove.com




Гласувай:
0


Вълнообразно


1. bgman13 - Ама ти искаш да кажеш, че ДЕА се бори с наркотиците ли?
04.05.2012 18:21
цитат:" Дори най-елементарната логика сочи, че ако наистина МВР и митниците се справят така добре, както твърди Борисов, то те нямат нужда от подкрепа. Ако обаче дрогата нахлува през границите ни като през скъсана язовирна стена и залива Европа, тогава със сигурност ДЕА ще предприеме мерки, като например да прати свои хора в София."

Ама ти искаш да кажеш, че ДЕА се бори с наркотиците ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgantimafia
Категория: Политика
Прочетен: 1238820
Постинги: 680
Коментари: 45
Гласове: 398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031