Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2012 16:54 - Местенето на митниците е поредният безсмислен и разрушителен акт срещу тях
Автор: bgantimafia Категория: Политика   
Прочетен: 1111 Коментари: 0 Гласове:
0



http://tinyurl.com/bganti

След като заловиха цяла смяна на Капитан Андреево с подкупи, началникът беше само понижен в длъжност, казва Григор Здравков*

13:55 | 25.07.2012 | 1510 прочитания | Интервю на Светла Бъчварова

Прави ли са митничарите от централното управление на Агенция "Митници" в София да протестират срещу планираното местене на същото управление в Русе? И защо в Русе?

 

В понеделник и вторник митническите служители за първи път от много години излязоха на протест заради преместването на Агенция "Митници". Коментарът ми е за преместването може да бъде само един – поредното безсмислено и разрушително действие по отношение на една ключова система на държавното управление каквато са митниците.

 

Това е един от последните пирони в разграждането на система след окрупняването на районните митнически дирекции (РМД) в мегадирекции, закриването на наркоотделите в митниците, отпадането на борбата с наркотрафика като приоритет, уволняването на служители на принципа "който слуша, само той остава”, въвеждането на безпредметни тестове за лоялност и така нататък.

 

Когато се прави такова действие, то трябва да има ясно определена цел. Целта може да бъде единствено и само повишаване на ефективността и може да се прави само в началото на правителствения мандат. В случая това се прави месеци преди изборите и резултатът ще бъде само един – контрабандата ще се увеличи още повече.

 

Това не са стоки, които да преместиш от едно на друго място, това са сървъри, бази от данни, изграждане на връзки с НАП и най-важното – преместване на хора. Заради далаверата на един министър и на един бизнесмен от 15 млн. лева комисиона няма смисъл да се разбива цялата система.

 

Обяснения от типа, че в Русе ще се открият нови 300 работни места, а в София ще се закрият толкова и ще бъдат уволнени толкова човека, е пълна безсмислица. Централното управление на Агенция "Митници" е единственото звено в системата, където корупцията е сведена до минимум, корумпираните хора са между 5 и 7 човека и те обикновено са по високите етажи на това здание, най-вече на 12-тия етаж (там са кабинетите на ръководителите на митниците - бел. ред.)

 

Основното дори не е, че ще освободиш 300 служители, а че ще махнеш достатъчно добре подготвени специалисти и професионалисти и по този начин съвсем умишлено ще обезглавиш системата. Явно и Дянков, и Танов така разбират "административната” реформа, за която ЕК констатира преди време, че е пълен провал.

 

Как ще се отрази сътресението от евентуалното местене на работата на митниците?

 

Митниците ще бъдат в откровен хаос, но аз си мисля, че това вече е целенасочено действие и е съвсем съзнателно. В крайна сметка идват избори, които трябва да се финансират. Страхът, че управляващите могат да загубят следващите парламентарни избори, е твърде голям. Освен това е лесен подход да се освободиш от тези служители, които ти пречат, и да назначиш свои хора. Няма да има съдебни дела, които да загубиш заради неправомерно уволнение.

 

Има и още нещо – трябва да се намери поредното оправдание за несъбраните приходи, най-вече от акцизни стоки. Досега виновни бяха външните и вътрешните граници на България, международната финансова и икономическа криза, увеличаването на акциза, липсата на скенери, липсата на наредби, войната в Либия, офшорните компании и какво ли още не. За тази и следващата година трябва ново оправдание.

 

Какво сочат последните данни за събираемостта на приходите от митниците?

 

Нищо не се е променило от предишните години. Спадът на обложените с акциз късове цигари за първото полугодие на 2012 г. е 13% спрямо второто полугодие на 2011 г., като трябва да се отчита, че цигарите никога не са били сезонна стока, освен при управлението на ГЕРБ.

 

Горивата са с количествен спад 16% спрямо второто полугодие на 2011 г. и със 7% ръст от първото полугодие на 2011 г, което се дължи на попълване на държавния резерв. Реално обаче имаме спад, защото тези минимални ръстове са следствие на повишаване на акцизни ставки.

 

И тези резултати са след въвеждане на всякакви регулации, наредби, законови промени, измервателни уреди и скенери. Абсолютно нищо не се променя, контрабандата си върви, а натискът върху бизнеса на светло за всевъзможни допълнителни разходи продължава.

 

И тази година, както и предишните две делът на контрабандните цигари ще бъде 50% и количествено около 1000 камиона с контрабандни цигари. Това е резултатът от тригодишното управление на ГЕРБ в митниците.

 

Загубите за бюджета за поредна година ще бъдат над 2 млрд. лв. несъбрани приходи като само от тютюневи изделия ще бъдат 1.5 млрд. лв. ГЕРБ "вдигнаха бариерата” още в първата година на управлението си за разлика от другите правителства, които го правеха в последната година от мандата.

 

Ако говорим в контекста на националната сигурност доколко нашите митници предотвратяват трафика на наркотици и забранени стоки през България към Западна Европа? Прав ли е вътрешният министър Цветан Цветанов да се хвали колко много наркотици са заловени, естествено, от МВР, но и със съдействието на митниците?

 

Преди година със знанието на премиера, г-н Танов закри наркоотделите. Също така през миналата година отпадна като приоритет борбата с наркотрафика в стратегията на митниците. Това беше окончателният удар по нашата национална сигурност и пограничния контрол.

 

Резултатите от това действие веднага си проличаха – за 2011 г беше заловено "крупното количество" от 650 грама кокаин от Агенция "Митници". Спадовете в заловените количества наркотични вещества бяха отбелязани в редовния годишен доклад на Държавния департамент на САЩ като констатациите в него са унищожителни. В този доклад от март се говори за "исторически минимуми на заловени наркотици за поредна година”, за здраво окопана в обществото ни организирана престъпност, която е добре финансирана и за пристанищата ни Варна и Бургас, които продължават да са основни портове за трафик на кокаин.

 

Преди няколко месеца бяха заловени 67 кг кокаин в един комбайн втора употреба, дошъл от Латинска Америка и минал през Варна. Тогава митниците побързаха да се похвалят колко добри сме. Тук е мястото отново да заявя: този кокаин е хванат въпреки митниците. Това е изцяло акция на ГДБОП. Това че г-н Борисов се опита да излъска имиджа на г-н Танов заради акцията на вътрешния министър на Капитан Андреево, си е абсолютно негов проблем. Обърнете внимание, че въпреки тези "грандиозни” успехи ЕК констатира преди дни абсолютно същото – неефективна и непоследователна борба с организираната престъпност.

 

Дайте някои примери какви обороти се въртят в черния бизнес и организираната престъпност. Питам ви пак във връзка с докладите на ЕК и на Държавния департамент на САЩ.

 

Ние сме обявявали неведнъж, че само от контрабандата на цигари приходите на година са около 700 млн. лв. Ако добавим и парите от контрабандата на други акцизни стоки и от трафика на наркотици, сумата е над 1 млрд. лева. Когато сме казвали тези числа, ни опонираха с довода, че контрабандата е почти преборена и че наркотрафикантите заобикаляли България.

 

В доклада на ЕК се твърди за 1.8 млрд. евро годишен оборот на българските организирани престъпни групи. Две години обясняваме за подобни парични потоци, които идват от контрабанда, трафик на хора и международен наркотрафик и постъпват в организираната престъпност и в политическа ни класа и че тези пари се използват за избори. Мислят ни или за луди, или за преднамерени. Много ми е интересно защо същите определения не се дават за ЕК и за най-добрия ни партньор, според Бойко Борисов – САЩ. Това дори вече не е притеснително, а е трагично.

 

Не искам да повтарям числа и факти, искам да кажа само едно нещо във връзка с контрабандата: пари-стока-пари прим-политическо влияние. Всичко останало няма никакво значение – дали ще кажем 1 млрд., 3 млрд., 30 млрд.

 

Никой не може да изчисли парите от международния трафик на наркотици, както и от трафика на хора. Докато в нашата държава сводници се изживяват като инвестиционни банкери и любимият цвят на колите им е "белото" (заради стимулантите, които употребяват), а министрите са по-скоро артисти в треторазряден сериал, отколкото управленци ще бъде така.

 

Хората от ГЕРБ са единствените, които имат "официална” тарифа за трафик на хероин през България. Тарифата е 500 евро на килограм. Слушахме за кокаина, за хашиша, а какво стана с хероина и амфетамините? Или това са каналите на "нашите дилъри"?

 

Сигурни ли сте в тези данни, които изнасяте?

 

Да, защото сме ползвали надеждни източници. Това не са нови данни, ние на няколко пъти сме ги изнасяли в телевизионни предавания. Освен това те се съдържат в наш сигнал до ГДБОП.

 

Отново в контекста на националната сигурност - доколко митнически служители са съпричастни към организираната престъпност и какво се прави тази връзка да бъде прекъсната?

 

Основното е превенцията и последователната и целенасочена политика по отношение на организираната престъпност. Няма никакво значение дали този или онзи човек е съпричастен или не, дали е митнически служител или полицай.

 

Докато в правителството и особено в ръководството на МВР има хора, които бъркат оперативен контакт с щепсел, груповата престъпност - с организирана престъпност и организирана престъпност - с числото 3 (престъпна група от трима души), не 660 организирани престъпни групи ще има България, ами 660 000. Докато се бърка терористична група с група от три момчета, които са разбили кола, ще бъде така. Не мога да разбера как така се хвалим с 660 организирани престъпни групи – ние сме единствените, които отчитаме като успех такова число.

 

По отношение на това правителство има една много притеснителна констатация. Тези хора делят всички на Лоши и Наши, независимо дали става дума за доносници от ДС, наркотрафиканти, сводници-банкери или контрабандисти, че дори разделиха журналистите на мафиотски и наши. Лошите ги арестуваме, а Нашите ги оставяме да правят какво си пожелаят, стига да слушат и се отчитат.

 

Имало ли е дела срещу митничари, завършили с осъдителни присъди?

 

Нямам такива спомени – има пиар акции, но няма дела или оставки на висши служители на митниците, независимо от погрома на системата. Ще припомня, че след като заловиха цяла смяна на Капитан Андреево с подкупи, началникът беше понижен в длъжност. Това е всичко друго, но не и желание за справяне с проблема. Изобщо, като наблюдаваме внимателно виждаме, че на това правителство Самоковци не му трябват – те си имат депутати и министри.

 

*Григор Здравков е председател на гражданско сдружение "Българска Легия Антимафия". Експерт по темите борба с наркотрафика, трафика на хора и пране на пари, наркоразпространение, контрабанда и митнически измами. Има множество анализи по теми, свързани с националната сигурност.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgantimafia
Категория: Политика
Прочетен: 1252134
Постинги: 690
Коментари: 45
Гласове: 400
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930