Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2009 13:44 - ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
Автор: bgantimafia Категория: Политика   
Прочетен: 1416 Коментари: 0 Гласове:
0



ДО ГРАЖДАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ В 41-ВОТО НС                                   
ДО БЪДЕЩИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ

ДО ВСИЧКИ СВОБОДНИ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ

 

ОБРЪЩЕНИЕ

ОТ БЪЛГАРСКА ЛЕГИЯ АНТИМАФИЯ

 

Ние, членовете на Българска Легия Антимафия се обръщаме към гражданското общество в Република България и най-вече към бъдещите управляващи с надеждата, че най-накрая някой ще ни чуе. През годините нееднократно сме заявявали гражданската си позиция, давали сме интервюта, публикували сме анализи и сме подавали сигнали по една тема сериозно засягаща, както националната ни икономика, така и икономиката на Европейския съюз, на който сме член от 2007 г. Това е темата за митниците, митническите и данъчните измами, митническата политика на България и контрола на външната граница на Европейския съюз и противодействието на трафика на хора и наркотици. През годините сме изразявали сериозното си притеснение от действията или по-точно от бездействието на отговорните фактори и институции, а именно МВР, ДАНС и Прокуратурата, ръководството на НАП и Агенция Митници, както и от липсата на воля в управляващите за решаване на натрупаните проблеми в областта на ефективния контрол по границите и митническата политика.

Затова, след приключване на предизборната кампания и обявяване на крайните резултати от изборите, ние отново питаме:

 

  1. Имат ли бъдещите управляващи виждане за реформа в Агенция Митници и НАП?
  2. Има ли бъдещия министър на Министерство на финансите, под чиято шапка са Агенция Митници и НАП, готова конкретна програма за преодоляване на негативите и ограничаване и на последствията от безхаберното управление на предишното правителство по отношение на тези две ключови институции в България?
  3. Смятат ли за морално, хора, които са изграждали пирамидални структури за контрабанда, митнически и данъчни измами в продължение на управлението на няколко правителства, да им бъде дадена отново възможност да докажат своята „лоялност” и „професионализъм” към новото управление?

 

Защо задаваме тези въпроси?

 

-         Защото фактите, които достигат до нас са, че продължават митническите измами, особено в предизборния и следизборен период, с акцизни стоки – алкохол, цигари и горива, чрез изградената през годините пирамидална структура за събиране на пари от контрабанда в Агенция Митници с участието на част от ръководството, отговорни за митническите режими и процедури и акцизната политика на същата институция.

-         Защото независимо, че новият директор на НАП застъпи преди пет месеца, измамите с източване на ДДС и фалшиви обороти на фирми за десетки милиони левове на месец с цел неплащане и източване на ДДС, нито са ограничени, нито са спрени. Тези измами по наши груби данни възлизат на около 3 млн. лева на месец и в тях са включени, както неформални групи, като Бандата на Люлинските цигани наброяваща повече от 100 човека, така и данъчни служители от  ТДД на територията на София.

-         Защото независимо от това, че НАП и Агенция Митници са под шапката на Министерство на Финансите, все още няма никаква координация между двете агенции, което е довело до митнически измами със стоки от вътрешнообщностни сделки и несъбиране на ДДС за републиканския бюджет в размер, само за миналата година над 300 млн. лева.

-         Защото висши служители от Агенция Митници са покровителствали,  покровителстват и пряко участват в трансгранични канали за контрабанда от държавите на ОНД през България и Гърция за Западноевропейски държави и по-специално Великобритания. Начело на тази организация, по наши данни, стои човек с прякор Маслинката. Последният е в пряк контакт с високопоставени служители от Агенция Митници, отговарящи за митническите режими и процедури и акцизната политика

-         Защото хора от същите тези български институции, призвани да пазят стабилността на пазара, продължават да прикриват незаконни и фиктивни сделки с меса, черна техника, пране на пари и трафик на наркотици, извършвани от бивши структури на ВИС-2 и хора като Русата Мила, Васил Лазаров, Иван Дебелия

-         Защото за съжаление българските МВР и Прокуратура, поради некомпетентност или съзнателно, подава непълна и манипулирана информация за една от най-големите измами с меса в Европейския съюз и с това подвеждат европейските институции и ОЛАФ

-         Защото благодарение на некомпетентността на част от ръководството на Агенция Митници не са възстановени или пък са възстановени неправомерно суми от бандероли с изтекъл срок, възлизащи на около 120 млн. лева на търговци на цигари от началото на годината. Това е огромен финансов ресурс, който поставя под заплаха финансовата стабилност на правоимащите и изрядни фирми в условията на финансова криза и ги подлага на откровен рекет от страна на държавните институции.

-         Защото „доказаните професионалисти” от ръководствата на Агенция Митници и НАП,  изграждали престъпните схеми и забогатявали чрез тях в продължение на над 10 години, вече се готвят с антикризисни програми за „решаване” на проблемите натрупани в посочените институции.   

 

Нека да припомни на всички, които са забравили, че България от 01.01.2007 г. е част от Европейския съюз и негова външна граница. От това произтичат както права, така и сериозни задължения  в редица области.

 

Нека да припомним на всички, които са забравили, че ефективния контрол на границите е необходимост за всяка територия, която е обединена от ценности като свобода, сигурност и правов ред. Контрабандата и нарушаването на митническия режим подкопава финансовата стабилност на държавите.

 

Притеснени сме от възможността България отново да стане обект на отрицателни доклади на Европейската комисия, ОЛАФ или приемането на нови санкции от страна на Европейския парламент.

Притеснени сме, че България е станала нарицателно име за безхаберие, корупция и кражби на европейски фондове, както и че с бездействието на отговорни ръководители на институции се превръща в заплаха за общоевропейския пазар в условията на финансова криза.

Очакваме с надежда, че новите управляващи ще имат по-различно отношение към наболялите проблеми и няма само да се оправдават за неудачите с наследството на предишното правителство, което несъмнено е тежко.

Българска Легия Антимафия

Петър Якимов-говорител Българска Легия Антимафия

e-mail: legia_antimafia@abv.bg

http://bgantimafia.blog.bg

 



Тагове:   Митници,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgantimafia
Категория: Политика
Прочетен: 1238823
Постинги: 680
Коментари: 45
Гласове: 398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031